9 Haziran 2016 Perşembe

MEMELİLER

Hayvanlar yaşam alanlarına göre üç temel şekilde sınıflandırılmıştı.Karada yaşayan hayvanlar, Suda yaşayan hayvanlar ve Havada yaşayan hayvanlar diye karada yaşayan hayvanlar ise memeliler, sürüngenler ve bazı kuş çeşitleridir.şimdi karada yaşayan hayvanlardan memeli hayvanları inceleyeyim.




                                          
   1.İNEK 
Boğanın dişisi olarak da bilinir. Karnının altında iki arka bacağı arasında iri memeleri vardır. Otla beslenir. Midesi dört gözlüdür. Geviş getirir. Boynuzları daimi olduğundan kırılınca yenisi çıkmaz. Bütün sığırlar gibi üst kesici dişleri bulunmadığından otu alt çene dişleriyle keser. Günde 70 kg kadar ot yer. Sütünden, etinden, deri ve gübresinden faydalanılır. 

            




    2.KÖPEK

 Yaşadığı yerler: Evcil ve vahşi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde.
Özellikleri: Keskin koku alma ve işitme kabiliyetli etçil bir memeli. Sahibine bağlılığı ile şöhret bulmuştur.
Ömrü: 15-20 yıl.
Çeşitleri: Görünüş ve büyüklükleri farklı 100’den fazla köpek ırkı vardır. Çoban köpeği, av köpeği, polis köpeği..
             


  3.KEDİ
 Kediler ,kedigiller familyasından avcı, memeli, evcil, etçil bir hayvandır. İnsanlar, kedilerin arkadaşlığına ve onların haşarat, yılan ve akrep avlayabilme kabiliyetine önemlidir. 
             

    4.EŞEK 

Evcil olan eşek ,ot ile beslenen bir memelidir.Yük hayvanı olarak kullanılmaktadır.
                     


   5.AT
 Otçul ve memeli bir hayvan olan atlar evcil ve yabani olarak yaşamaktadırlar.En meşhur türleri Arap atı ,İngiliz atı ve Midillilerdir .Erkeğine aygır dişisine kısrak yavrusuna ise tay denilir.Yelesi ve kuyruk ucundaki kıllar uzundur.Geviş getirmezler.Üç tırnakları olup tırnaklarına toynak denilir.        

         


  6.KOYUN
Keçilere benzerliği ile aynı Familyada olduğu düşünülen koyunlar evcilleştirilmiş memeli hayvanlardır.Sürü olma eğilimleri yüksektir .Etinden sütünden ve yününden faydalanılır.Burun kısımları çıplak vücutları kalın tüylerle kaplıdır.Erkeklerinde her zaman  boynuz bulunurken dişilerinde nadiren vardır.Yılda iki kez ve her defasında 1-3 tane yavru doğururlar.Gebelikleri 5-11 ay sürmekte. Ömürleri 10-12 yıl arasındadır.


                   


7.KEÇİ
Keçi Yaşadığı yerlerDağlık ve kayalık yerlerde yabani veya evcil olarak. 
Özellikleri: Sarp yamaçlara rahatça tırmanan çevik, zarif bir hayvan. Boynuzları geriye doğru kıvrıktır. Çenesi sakallıdır. Bitki filizlerini kemirdiğinden zararlara sebep olur.
Ömrü: 12-15 yıl. 
Çeşitleri: Evcil keçi, Alpdağı keçisi, yılan yiyen keçi, dağ keçisi ,Ankara tiftik keçisi...

                              



   8.FİL
Ot ile beslenen filler karada yaşayan en iri hayvandır. Uzun hortumlarıyla ve kalın bacaklarıyla 
bilinen hayvandır.Genellikle su kenarında yaşamayı tercih ederler. Doğal ortamlarda 70 yıl kadar yaşar;dokunma,görme ve işitme yolu ile iletişim kurarlar.Uzun mesafelerde, filler insanın duyamayacağı kadar düşük frekanslı sesler ve sismik iletişim yolu ile haberleşir. Bir fil başka bir filin çıkardığı sesi 8 kilometre uzaktan duyabilir.

                       


   9.ASLAN
Aslan , Kedigiller ailesinden etçil memeli bir hayvan türüdür.Hindistanın koruma altına alınmış küçük bir bölümünde ve Afrika  kıtasında yaşamaktadırlar.Erkekleri ortalama 400 dişileri ise 150 kilo ağırlığındadır.İki yaşında çiftleşmeye başlarlar olgunluğa ise beş yaşında girerler.Açık toprakları severler. Kedigiller familyasının tek sosyal türüdürler. Sayısı 20 kadar olan sürüler halinde yaşarlar. 

                           


  10.ZÜRAFA
Zürafalar ortalama 5 metre boyunda olup (4-6 metre arası) dünyanın en uzun hayvanı ünvanını almışlardır. Zürafalar uzun bacakları, uzun boyunları ve kendilerine özgün benekleri ile tanınırlar. Eski zamanlarda insanlar zürafaların leopar ve deve türünün karışımından olan bir melez ırk olduklarına inanmışlardır.Afrikada yaşayan bu hayvan saate 52 Km/saat hız ile koşabilir.Günlerinin çoğunu yemek tüketerek yaşarlar, yetişkin bir zürafa yaklaşık 45 Kg ağaç yaprağı tüketir.Zürafaların boyunları uzun ama gerdan boyu kısa olduğundan su içmek için bacaklarını yeteri kadar açıp eğilmeleri gerekmektedir.



    11.TİLKİ
Etçil memelilerdir. Büyük kulakları ve uzun kuyrukları vardır. Burnu sivridir. Koku alma ve işitme duygusu çok güçlüdür. Boyu 90 cm, kuyruğu 50 cm, ağırlığı 5-6 kg kadardır. Daha küçük boyda olanları da vardır. Toprak altındaki kemiricilerin ıslık gibi çıkan seslerini işitir, toprağı kazarak onları inlerinde yer. Yiyeceklerinin çoğunu tavşanlar ve fareler meydana getirdiği için faydalı sayılır. Postu kıymetlidir. İnsanlardan başka düşmanı yok gibidir. Postları için tilki yetiştiren özel çiftlikler de vardır. Çok hızlı koşar. En iyi av köpeği bile bir tilkiyi yakalamakta zorluk çeker. Birkaç girişi olan 15-20 metre uzunluktaki inlerde yaşar. Gece avlanır. Esas besin kaynağı fare olmakla beraber kuş, küçük memeli, sürüngen, leş ve meyve de yer. 

                       



   12.TAVŞAN
 Tavşanlar otoburdurlar, yeşillik ve ot ile beslenirler. Yaşam zamanları 4-9 yıl arasında değişir.Yaklaşık 50 ye yakın değişik farklı tavşan türü bulunmaktadır.

                         

     13.AYI

  Ayı  iri gövdeli, etçil, memeli bir hayvan. Semiz ve yuvarlak vücudu, sık kıllı, kalın postlu ve kısa kuyrukludur. Başı uzunca olup, geniş alınlı, sivri burunlu, kısa yuvarlak kulaklı ve gözleri küçüktür. Bütün ayılar ayak tabanları üzerinde yürürler. Kutup ayısı hariç hepsinin tabanları çıplaktır. Her pençe beş parmaklı, kanca gibi kıvrık, içeri çekilmeyen iri güçlü tırnaklıdır. Arka bacakları öndekilerden daha kısa olduğundan sırtları omuzlara doğru bir kambur görünümü taşır. Tabanlarına basarak yürüdüklerinden hızlı koşamasa da arka ayaklarının üzerine rahatça dikilebilirler. Tehlike karşısında 35-40 km hızla koşabilirlerse de bu koşuya fazla dayanamazlar.

                             

    14.MAYMUN 
Memeli hayvanlardır.Kuyruklarını, sarılma, kavrama, sallanma, tırmanma ve yiyecek toplamada üçüncü bir el gibi kullanırlar. Düşen yavrularını kurtarmada ve bir ağaçtan diğerine geçmede kuyruklarını kullanırlar.Maymunların ayak, taban ve yüzlerinin dışında vücutları tüylüdür. Kaba etleri kılsız olanlar da vardır. Kılsız yerleri kırmızımsı veya mavi renktedir. Büyüklükleri çok değişiktir. Boyları 12-13 cm olan makilerle sahibinin cebine veya bir bardağa rahatça sığabilen minik marmosetten 300 kg ağırlığı olan gorile kadar farklı birçok türü vardır. 


                    



                                                  


           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder